Prima pagină > Uncategorized > Este timpul sa invingi timiditatea!

Este timpul sa invingi timiditatea!

Traieste ca un om curajos, iar daca nu ai noroc, infrunta loviturile cu o inima curajoasa.” – Cicero

” Curajul face ce tie iti este frica sa faci. Nu poate exista curaj, decat daca esti speriat.”Eddie Rickenbacker

” Curajul este arta de a fi singurul care stie ca e speriat de moarte.” – Harold Wilson

Deschid articolul cu aceasta serie de citate, care ma motiveaza sa fiu o femeie curajoasa si sa actionez in ciuda temerilor. Cu cat actionezi mai mult in ciuda fricii, cu atat devii mai repede un barbat adevarat sau o femeie sigura pe sine.

Cu cat eviti situatiile de care ti-e teama, cu atat vei involua si vei fi mai slab in fata vietii. Acum, intrebarea mea este:

Preferi sa fii un om curajos sau un soricel speriat?

Hai sa-ti spun un secret. Si oamenii curajosi se tem, si inca foarte mult, dar ei nu permit fricii sa ii controleze. Nimeni nu este tare ca o stanca si nu e un model recomandat sa-l urmezi.

Oamenii curajosi se asteapta, ca viata sa-i surprinda cu situatii, care ii trantesc la pamant. Viata are grija sa le deconspire si lor vulnerabilitatile si punctele slabe. Sunt constienti ca au temeri, pentru ca sunt oameni si fiecare om se teme de ceva. Sunt constienti si ca in fata temerilor, arata ca niste soricei speriati.

Cu toate astea… ei isi depasesc frica de momentul incarcat de emotie, si actioneaza. Cand eviti sa te confrunti cu un scenariu, de care ti-e frica si te simti usurat ca ai scapat, chiar daca pe moment te simti confortabil,  te-ai comportat ca un soarece speriat. Nu in momentul in care ai facut ceea ce-ti crea cea mai mare panica, esti un timid speriat, ci in momentele cand eviti sa infrunti  frica.

Faci tot ce poti ca sa eviti frica de oameni, de apa, de spatii inchise, de a vorbi in public, s.a? Foarte bine, in felul asta nu te vei dezvolta si nu vei fi capabil, pe viitor sa faci lucruri si mai marete.

Ti-e frica sa tii un discurs in fata multimii, dar iei notitele, bei un pahar cu apa, te inrosesti, te balbai, dar in final primesti zambete si aplauze? Felicitari. Esti un campion. Cu siguranta pe viitor, iti va fi si mai usor sa tii un discurs chiar la TV, sau de ce nu, sa prezinti o emisiune.

Intelegi ca atunci cand eviti sa fii fata in fata cu frica, iti vei creea un obicei din asta? Si intelegi ca pe masura ce invingi o teama,  mai invingi una si inca una, te setezi automat sa actionezi cu curaj in orice situatie de panica?

Psihologia ne invata ca actiunile repetitive din viata noastra, vor forma tipare, dupa care vom fi condusi in majoritatea timpului. Si nu numai ea ne invata asta…

Anatomia creierului spune ca ceea ce facem in mod repetat, creeaza cai batatorite in circuitele de neuroni. Daca circuitele neuronilor sunt foarte batatorite, exista riscul sa clacam mai des in fata situatiilor noi.

Putem evita necunoscutul si situatii neprevazute? Poate doar daca alegem sa ne petrecem viata, inchisi in casa.

Ce alegem? Sa infruntam imprevizibilul cu tot curajul ce zace in noi sau sa alegem cai batatorite si bine-stiute, care nu ne aduc nimic interesant?

  1. 19 noiembrie 2015 la 8:22

    Nu sunt de acord cu asta. Simplu.

  2. 19 noiembrie 2015 la 7:49

    Succes Geo!

  3. geo
    10 noiembrie 2013 la 22:19

    voi deveni cel mai tare

  4. 8 aprilie 2012 la 17:35

    Aleg sa fiu un Leu in Arena, nu o pisica in coliba, (nr. vezi emisiunea la TV) aleg sa Atac Frica!

  5. 7 aprilie 2012 la 14:18

    desi trebuie sa alegem sa infruntam imprevizibilul, uneori e cazul sa mergem si pe caile batatorite.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu